Summitul de la Sibiu: Poliţiştii trimişi pentru asigurarea ordinii publice, obligaţi să achite 1.000 de lei pe noapte la cazare/ UPDATE: IGPR neagă informaţia

Poliţiştii detaşaţi la Sibiu pentru a asigura ordinea publică la Summitul şefilor de stat din 9 mai plătesc 1.000 de lei o noapte de cazare, fiind cazaţi câte 4 poliţişti în cameră, declară vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor din România (SNPR) Decus, Bogdan Bănică.

7273 afișări
Imaginea articolului Summitul de la Sibiu: Poliţiştii trimişi pentru asigurarea ordinii publice, obligaţi să achite 1.000 de lei pe noapte la cazare/ UPDATE: IGPR neagă informaţia

Summitul de la Sibiu: Poliţiştii trimişi pentru asigurarea ordinii publice, obligaţi să achite 1.000 de lei pe noapte la cazare

Vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor din România Decus, Bogdan Bănică, spune că a primit numeroase sesizări din partea poliţiştilor delegaţi în această perioadă la Sibiu, pentru a asigura ordinea publică cu ocazia Summit-ului informal al şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, referitoare la condiţiile de cazare şi masă.

Conform acestuia, poliţiştii care au fost detaşaţi la Sibiu au primit diurne de 250 de lei/zi, însă acestea sunt cheltuite integral pentru a plăti camerele în care au fost cazaţi, la suprapreţ.

Bogdan Bănică susţine că în camere au fost cazaţi câte patru poliţişti şi că preţul pentru o cameră, pentru o noapte de cazare, este de 1.000 de lei, în condiţiile în care în aceeaşi zonă preţul este de doar 70 de lei/persoană/noapte.

„Nemulţumirea mea şi a colegilor este legată de faptul că au fost obligaţi să se cazeze în anumite spaţii impuse. Poliţistului i s-au dat 230 de lei pe zi să îşi asigure cazarea şi încă 20 de lei pentru masă. (...) Din fotografii se vede clar că au mai fost băgate încă două paturi, ca să îi îngrămădim pe patru poliţişti într-o singură cameră şi să le luăm 1.000 de lei! Ei puteau să îşi aleagă locul de cazare undeva la 70 de lei de om şi nu la 250 şi câte patru într-o cameră! Pe lângă faptul că nu este igienic, unul vine de la serviciu şi îi deranjează pe ceilalţi, altul pleacă la serviciu, orele se decalează, nu se pot odihni nici ceilalţi”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Bogdan Bănică.

Vicepreşedintele Sindicatul Naţional al Poliţiştilor din România Decus este revoltat şi de faptul că la Sibiu au fost detaşaţi în această perioadă aproximativ 500 de poliţişti din ţară, în loc să fie folosiţi cei din Sibiu şi din judeţele învecinate, cărora nu ar fi trebuit să li se asigure cazare.

Ce spune IGPR

Poliţia Română a transmis că poliţiştii aflaţi în misiune la Summit-ul de la Sibiu au primit câte 250 lei/zi, sumă care include alocaţia de cazare şi indemnizaţia de delegare, informaţiile cum că aceştia ar fi fost nevoiţi să achite 1.000 de lei cazarea fiind catalogate ca false.

Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), cazarea poliţiştilor s-a realizat cu respectarea prevederilor legale şi cu încadrarea în suma alocată pentru acest gen de misiuni, ţinându-se cont inclusiv de disponibilitatea unităţilor de cazare.

„Precizăm că fiecare poliţist a primit, anterior deplasării la Sibiu, drepturile financiare cuvenite, respectiv 250 lei/zi (230 de lei – alocaţie de cazare; 20 de lei – indemnizaţie de delegare). Mai mult, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, cheltuirea banilor pentru cazare, în limita sumei sus-menţionate, nu trebuie justificată prin documente”, se arată într-un comunicat al IGPR.

Sursa citată cataloghează ca fiind falsă informaţia potrivit căreia oameii legii, delegaţi la Sibiu pe peirioada Summit-ului, ar fi fost puşi să achite cazarea, câte 1.000 de lei.

„Legat de informaţiile potrivit cărora poliţiştii au fost obligaţi să achite 1.000 de lei pe noapte la cazare, menţionăm faptul că acestea sunt false. Într-un singur caz, preţul unei camere cu 4 paturi, în care aveau rezervare 3 poliţişti, s-ar fi ridicat la suma de 750 de lei/noapte, cu masă inclusă, respectiv câte 250 de lei/persoană, bani ce le-au fost acordaţi acestora de instituţia din care fac parte. Mai mult decât atât, poliţiştii care s-au considerat nemulţumiţi de condiţiile existente în spaţiile ce le-au fost rezervate pentru cazare, au avut posibilitatea să îşi aleagă alte locaţii, fără a fi nevoiţi să achite vreo sumă de bani unităţii hoteliere unde au refuzat şederea”, se mai arată în comunicat.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici