Unitatea 2 de la Cernavodă, oprită din cauza unei defecţiuni la sistemul de alimentare cu combustibil

Reactorul 2 al centralei de la Cernavodă va fi oprit controlat vineri pentru remedierea unei defecţiuni la un echipament din sistemul de alimentare cu combustibil, a anunţat Nuclearelectrica, operatorul centralei, confirmând astfel informaţiile furnizate de MEDIAFAX.

364 afișări
Imaginea articolului Unitatea 2 de la Cernavodă, oprită din cauza unei defecţiuni la sistemul de alimentare cu combustibil

Unitatea 2 de la Cernavodă, oprită din cauza unei defecţiuni la sistemul de alimentare cu combustibil (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

"Nuclearelectrica SA anunţă că Unitatea 2 a CNE Cernavodă va fi oprită în mod controlat în seara zilei de astăzi, 16.09.2011, pentru remedierea unei defecţiuni la un echipament din Sistemul de alimentare cu combustibil al reactorului, în weekend-ul din zilele de 17 şi 18 septembrie. Nu s-au înregistrat probleme legate de protecţia personalului, echipamentelor şi a mediului, toate sistemele de securitate funcţionând conform proiectului", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, care controlează Nuclearelectrica.

Instituţia menţionează că repornirea unităţii şi sincronizarea la Sistemul Energetic Naţional vor avea loc după remedierea defecţiunii şi efectuarea testelor în conformitate cu procedurile centralei, durată estimată la 36 de ore, timp în care şi reactorul va fi pregătit pentru repunerea în funcţiune.

"Intervenţia a fost programată pe durata weekend-ului când consumul energetic este mai mic, astfel încât să nu fie afectat echilibrul în sistemul energetic naţional", se mai spune în comunicat.

Anterior în cursul zilei de vineri surse din Ministerul Economiei au declarat pentru MEDIAFAX că unul dintre cele două reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă va fi oprit controlat, vineri, pentru maxim două zile, cu scopul remedierii unei defecţiuni la un echipament aferent centralei.

"Nu sunt probleme cu siguranţa centralei, iar defecţiunea nu are legătură cu seceta", au afirmat sursele citate.

Centrala de la Cernavodă funcţionează cu două reactoare, din cele cinci proiectate, asigurând circa 18% din consumul de energie din România.

Nuclearelectrica a anunţat joi că debitul redus al Dunării nu impune, deocamdată, oprirea controlată a reactoarelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici