Şeful unei mari bănci din România este convins că taxa pe active va fi schimbată sau eliminată. Ce argumente aduce

Francois Bloch, directorul general al BRD - Groupe Societe Generale, a afirmat, joi, că este convins de schimbarea sau eliminarea taxei pe activele financiare ale băncilor, deoarece este nesustenabilă şi poate afecta economia.

925 afișări
Imaginea articolului Şeful unei mari bănci din România este convins că taxa pe active va fi schimbată sau eliminată. Ce argumente aduce

Şeful unei mari bănci din România este convins că taxa pe active va fi schimbată. Ce argumente aduce

„În continuare credem că această taxă ar trebui eliminată şi înlocuită de un dialog care să înceapă de la a înţelege care sunt nevoile şi care se aşteaptă să fie contribuţia, dar (…) această taxă aşa cum este astăzi nu este benefică pentru economia românească. Este inutil să faci analize detaliate despre ceva ce va fi schimbat. Sunt convin că va fi schimbată. (...) Nu este sustenabilă. Orice nu este sustenabil, în oricare ţară din lume, nu poate fi menţinut o perioadă îndelungată. Din punct de vedere economic, sistemul bancar nu poate plăti această taxă”, a spus Francois Bloch, directorul general al BRD Groupe Societe Generale, joi, într-o conferinţă de presă.

CEO-ul BRD a precizat că dacă o bancă înregistrează pierderi, atunci îşi reduce din capital, ceea ce le afectează capacitatea de a acorda credite. Sursa de capital a băncilor este profitul sau creşterile de capital făcute de acţionari, a punctat acesta.

„Dacă nu există perspectiva de a fi profitabili, de ce ar creşte acţionarii capitalul?”, s-a întrebat retoric Bloch.

„Matematic, da”, a mai spus Bloch, întrebat dacă el crede că vor fi bănci mici din România care vor fi închise din cauza noii taxe.

CEO-ul BRD s-a arătat convins că această taxă va fi modificată, deoarece acum există un dialog între reprezentanţii autorităţilor, respectiv Ministerul Finanţelor Publice şi Banca Naţională a României (BNR), prin intermediul Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM).

Consiliul CNSM au decis, luni, să fie creat un grup de lucru al Comitetului Tehnic al CNSM, format din reprezentanţi ai MFP şi ai BNR, care va analiza taxa pe activele financiare ale băncilor. BNR a realizat un studiul de impact privind taxa pe active financiare asupra instituţiilor de credit, a activităţii de creditare şi a creşterii economice, introdusă prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 114/2018. Noul grup de lucru va analiza acest studiu de impact, iar concluziile le va prezenta Consiliului CNSM în următoarea şedinţă a acestuia, programată în data de 18 februarie 2019.

Taxa pe activele financiare ale băncilor a fost introdusă de la începul acestui an. Această taxă variază între 0,1% şi 0,5%, urcând la fiecare 0,5 puncte procentuale a indicelui ROBOR mediu trimestrial peste 2%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici