COMENTARIU Lelia Munteanu: Palestinian Lives Matter!

Steaguri israeliene lângă steaguri palestiniene, la Tel Aviv.

1343 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Palestinian Lives Matter!

Foto: Twitter/Haggai Matar

Ieri seara, în Piaţa Yitzhak Rabin din Tel Aviv - mii de protestatari anti-anexare. Steaguri israeliene, lângă de steaguri palestiniene.

Sloganul cel mai puternic, inspirat de “Black Lives Matter”, care uneşte în aceste zile ale mâniei, în cuget şi simţiri, America lui Trump cu Israelul lui Netanyahu: “Palestinian Lives Matter!”. Ayman Odeh, membru al Knesset din partea Listei Arabe, a explicat: “Nu se poate să existe democraţie doar pentru evrei. La fel ca Martin Luther King şi susţinătorii săi din Statele Unite, trebuie să înţelegem că fără dreptate nu există pace. Şi nu există justiţie socială, dacă nu punem capăt ocupaţiei”. Pancartele purtate aseară ilustrau limpede ideile: “Nu putem respira din 1948”, “Don’t Make Apartheid Great Again”.

Soarta Planului de Pace Trump e neclară. În urmă cu câteva zile, ginerele prezidenţial Jared Kushner, ageamiul însărcinat cu o misiune imposibilă (să rezolve problemele Orientului Mijlociu şi să pună capăt rapid conflictului israeliano-palestinian), i-a transmis premierului Netanyahu să se descurce singur, fiindcă întâiul socru al Americii are probleme acasă. La 1 iulie, Marele Plan ar trebui materializat. Până atunci au mai rămas 23 de zile – adică o eternitate, aşa cum se măsoară timpul în Orientul Mijlociu.

De altfel, Yair Lapid, co-liderul Kahol Lavan până la formarea ciudatului guvern de la Ierusalim, a declarat ieri într-o intervenţie la Canal 12, că nu crede în anexare, unul dintre motive fiind că planul Trump diferă de planul Netanyahu (care trebuie să dea satisfacţie cerinţei coloniştilor evrei - anexare, dar fără stat palestinian).

Cât despre poziţia co-premierului Benny Gantz, proaspăt ministru al Apărării, căruia îi va veni rândul să se aşeze în fotoliul de prim ministru peste un an şi jumătate (ceea ce poate însemna niciodată), acesta e pentru anexare, dar cu condiţia să primească acordul vecinilor, imposibil de obţinut (regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, de pildă, s-a opus vehement).

Nici Uniunea Europeană nu susţine planul de anexare, în nici una dintre variante. Aşteptat zilele acestea la Ierusalim, şeful diplomaţiei germane şi-a aruncat buzduganul, declarând că ţara sa nu va încuraja o asemenea aventură, care departe de a aduce ordinea într-o regiune măcinată de conflicte va atrage haosul. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici